Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Beneficiile kinetoterapiei pentru copiii cu dizabilități - părerea specialistului

Postat pe 21/02/2018 de FARA

De peste zece ani, Fundația FARA are printre proiectele sale și centre de recuperare pentru copii cu nevoi speciale. Am deschis primul centru pentru a putea oferi cele mai bune servicii unui copil cu grave dizabilități care a intrat în grija noastră. De atunci, am îmbunătățit mereu serviciile și am extins profilul problemelor pe care le adresăm. Mulți dintre copiii care ne-au trecut pragul nu erau creditați cu nicio șansă la recuperare, acum , peste ani, o parte dintre ei sunt elevi în școli de masă. Despre beneficiile kinetoterapiei pentru copiii cu dizabilități am discutat cu Cristiana Irimia, kinetoterapeut în cadrul centrului de recuperare Emanuel din Suceava.

- Ce este kinetoterapia și la ce folosește?

Din nefercire, copiii cu nevoi speciale sunt aproape invizibili în societatea noastră, de aceea voi încerca să ofer câteva informații despre ce semnifică kinetoterapia în procesul de recuperare a unui copil.  Kinetoterapia utilizează ca mijloace mișcările active și pasive și are scopul de a preveni, de a corecta și de a recupera deficitul funcțional care se poate dezvolta în orice stadiu de evoluție al bolii de natură neurologică, ortopedică și reumatologică. Programele kinetoterapeutice sunt concepute ținând cont de vărstă, sex, afecțiunea existentă și stadiul de evoluție, dar și de alte afecțiuni care pot fi prezente. Unul dintre scopurile principale ale programului de kinetoterapie este de a menține starea de bine, chiar și atunci când anumite încercări nefericite afectează perioada copilăriei.

- De ce plâng copiii la aceste exerciții?

Primesc deseori această întrebare. Atât bebelușii, cât și copiii au momente când se pot manifesta prin plâns în timpul terapiei fizice. Nici durerea și nici disconfortul fizic nu sunt motive pentru această reacție.  Este greu de acceptat pentru părinți că aceste reacții de plâns sunt de cele mai multe ori normale în timpul unei activități de stimulare motorie. Ceea ce ar trebui să observam la acești copii este că și în afara programului de kinetoterapie plang din alte motive: sunt scoși din zona lor de confort, interacționează cu persoane noi, sunt asezați in diferite pozitii solicitante pentru aceștia, sunt manevrați altfel decât sunt obisnuiți.

- Și atunci, ce e de făcut?

 Copilul trebuie consolat, mângaiat, încurajat prin vorbe blânde să se liniștească, să simtă ca părintele sau terapeutul este alături de el. Cu răbdare ajungem să ne cunoaștem copiii, astfel încât să știm cum să ne comportăm cel mai bine în folosul acestora, indiferent de situația în care ne aflăm.

- Povestiți-ne despre unul dontre copiii cu care lucrați și ce progrese ați remarcat pe parcurs?

Matei, in varsta de 4 ani, cu diagnostic de tetrapareză spastică predominant parapareză, retard motor și psihic sever, la intrare în program, in anul 2015, era adus la centru în căruț, nonverbal, plângea tot timpul și nu accepta să pună mâna nimeni pe el. În prezent se deplasează în ortostatism cu minim sprijin, este foarte activ la ședințele de kinetoterapie, vorbește și negociază tot timpul exercitțile pe care trebuie să le facă: ”Dacă îmi dai să mă joc cu mingea mai fac traseul o dată! Daca îmi zici un cantecel fac orice îmi zici!”.     

- Pentru el, kinetoterapia a devenit o joacă.

Da. De fapt, jocul este foarte important ca metodă de învățare a abilitățiilor motrice. Kinetoterapeutul trebuie să știe cum să se comporte cu copilul și cum să se joace cu el. Așa copilul își va găsi mereu resurse de a merge mai departe, chiar dacă e greu. Ca specialiști în kinetoterapie reușim să facem din exerciții fizice o joacă, îi lăsăm pe copii să exploreze sala de gimnastică medicală, astfel îi oferim copilului senzația de independență și reușită, având un control permanent.

- Mai aveți povești de succes ale copiilor?

David este un băiețel (diagnosticat cu tetrapareză spastică, predominant parapareză, nu putea să-și miște picioarele), de 4 ani, ce a intrat in program acum doi ani sș dacă la început plângea, refuza să lucreze, nu voia decât la mama în brate, acum stă pe masa de masaj, face exercițiile cerute, merge în patrupedie, nu vrea să plece acasă la sfârșitul ședinței, zâmbește tot timpul, vorbește și pune tot felul de întrebări, iar când lipsește kinetoterapeutul spune: ”Cristiana, cand vii la mine, ca să ne jucăm împreună?”. Bucuria unui copil atunci când reușește este cea mai mare satisfacție pentru kinetoterapeut, cât și pentru copil. Adesea se exteriorizează spunând: ,,wow, am reușit!,, ”am ajuns până la capăt!”, ”pot să mai fac încă o dată?” și asta îi face să meargă mai departe și să aibă încredere ca mereu vor reuși.

Acesta cred că este și cel mai important mesaj de încheiere: ”Am reușit!”, pentru aceste cuvinte specialiștii Fundației FARA nu economisesc niciun efort.

În toamna 2018, Fundația FARA va deschide un al treilea centru de recuperare pentru copii cu nevoi speciale. Acesta va fi localizat în Popești Leordeni, Județul Ilfov, în apropiere de București. 40 de copii cu nevoi speciale vor primi, gratuit, servicii de cea mai înaltă calitate pentru a-și depăși condiția. Sprijiniți prin donații acest nou proiect! Completați formularul de sub acest articol!


Articole înrudite după: kinetoterapie, specialistiFARA, recuperare, copiicudizabilitatiVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.