Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Centrele de recuperare ale Fundației FARA sprijină părinții ce au copii cu nevoi speciale

Postat pe 13/10/2016 de FARA

Odată ce copilul primeste un diagnostic, părintele trece prin mai multe stări. De panică, mai întâi, căci nu știe cum să gestioneze informația primită, de disperare, pentru că copilul are o suferință, de îngrijorare pentru echilibrul familiei și pentru evoluția copilului. Toate sunt niște provocări pentru părinți, de aceea, la centrele de recuperare ale Fundației FARA nu doar copiii primesc ajutor, ci și părinții, prin grupuri de suport organizate lunar.

”Vin sa văd cum procedează alți părinți în aceste situații”, ”Vin să aflu cum să mă comport cu copilul meu, sunt depășit de situație.”, ”Sunt și alți părinți cum am fost și eu, vin să îi incurajez.”, ”E singura dată pe lună când pot să ies fără copil.”- sunt doar câteva dintre motivele pentru care, lunar, între cinci și 15 părinți se întâlnesc cu psihologul din fiecare centru de recuperare. 

Nevoia de informații a părinților i-a inspirat pe angajații centrelor de recuperare ale Fundației FARA să organizeze grupuri de suport într-un cadru formal, prin care să ajute mai mulți părinți ce se confruntă cu probleme comune. 

Pentru eficiență, sunt stabilite teme temele relevante pentru un anume grup: copiii la grădiniță, copiii la școală, problemele copiilor cu autism, problemele copiilor cu sindrom down etc. ”Lucrul în grup îi ajută mult pe părinți, deoarece ei se cunosc între ei, capătă încredere, se pot destăinui, pot vorbi confortabil. De regulă, părinții spun ce au făcut de la ultima întâlnire, cu ce i-a ajutat aceasta. Apoi, psihologul prezintă noua temă a săptămânii și aspectele teoretice, urmând ca părinții să spună cum au trăit ei fiecare experiență legată de subiectul respectiv. Astfel împreună găsim soluții. Adesea discuțiile se poartă și între părinți, își dau sfaturi între ei, pe baza experiențelor avute (la medici, cu educatorii, învățătorii). Adulții pleacă acasă cu grile de evaluare pe care le pot aplica singuri copiilor, sugestii de lucru, chiar și informații teoretice utile.” - explică modul de desfășurare a ședințelor Victorița Marmeliuc, logoped la Centrul de recuperare Emanuel din Suceava, care suține lunar întâlnirile de la grupul de suport.

Victorița este absolventă a Facultății de Psihologie și Asistență Socială, cu masterat în Diagnoza și Evaluarea Persoanelor cu Cerințe Speciale. Pregătirea profesională pe care o are este potrivită pentru a-i ajuta pe părinți și, în plus, îi cunoaște pe copii și poate da sfaturi aplicate.

Ca rezultat, parinții devin mai deschiși, vorbesc despre problemele personale, cer sfaturi mai des, aplică mai responsabil ceea ce învață, sunt mai informați cu referire la medicii de specialitate, tratamente, modalități de încadrare în handicap (drepturile pe care le au, în general), dar și mai deschiși la modalități de terapie, principii de lucru.

”Nu sunt rare lacrimile de tristețe, dar și de fericire și de mulțumire în cadrul intalnirilor” - menționează Victorița.

Un mare avantaj în aceste întâlniri periodice îl constituie intercunoașterea părinților, care continuă discuțiile și intâlnirile și în particular. Astfel se creeaza o rețea de socializare si sprijin foarte puternică pe care la Fundația FARA o încurajăm. Parinții fac schimb de materiale de lucru, jucarii, cărți de specialitate - totul pentru a oferi ajutor copiilor spre o recuperare cât mai grabnică și eficientă.


Articole înrudite după: recuperare, grupdesuport, parintiiVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.