Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Copiii centrului Emanuel se recuperează prin stimulare senzorială

Postat pe 28/03/2017 de FARA

Ce ar fi omul fără simțuri? Funcționarea noastră normală se bazează pe senzații, care ne ajută să interpretăm lumea. Vazul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil sunt senzațiile cu care suntem înzestrați și le folosim zilnic, inconștient. În afară de acestea, mai sunt doua categorii de senzații: vestibular (ne ajută sa ne dăm seama încotro ne mișcăm, care e poziția corpului nostru) și proprioceptiv (ne ajută să ne conștientizăm corpul și senzațiile din interior). 

Și atunci revenim, ce se întâmplă când unul dintre simțuri nu funcționează corect? 

Când creierul unui copil nu reușește să proceseze corect aceste senzații, copilul este într-o continuă luptă de a înțelege lumea sau de a-și înțelege propriul corp. Spre exemplu, dacă nu-i place să fie atins, simte disconfort sau chiar durere la cea mai mică atingere, reacțiile lui pot fi de retragere, evitare a contactului fizic, până la manifestări violente. În această categorie pot fi copiii cărora nu le place să fie spălați sau îmbrăcați cu anumite texturi, nu suportă să calce pe iarbă sau să-și bage mâinile în nisip, nu acceptă anumite texturi de alimente sau temperaturile alimentelor. În schimb, alții nici măcar nu conștientizează că au fost atinși sau că sunt murdari pe față ori uzi. În ambele situații, acești copii au probleme senzoriale tactile. Aceste reacții pot fi interpretate ca fiind probleme de comportament, însă sunt de fapt străduința copilului de a face față stimulilor din jur.

Acestea sunt doar câteva exemple de problemele de integrare senzorială pe care le poate manifesta un copil, fie el diagnosticat cu autism, ADHD sau întârziere în dezvoltare. Pentru rezolvarea sau măcar diminuarea lor, există terapia de integrare senzorială, folosită și la Centrul de recuperare pentru copii cu nevoi speciale ”Emanuel”.

La centru, copiii sunt expuși stimulării senzoriale într-o manieră structurată și repetitivă. In acest fel, creierul se adaptează și începe să proceseze senzatiile mai eficient. De fapt, camera unde se desfășoaară acest tip de terapie este cea mai iubită de copii, pentru că e plină cu leagăne speciale, trambuline, rampe, materiale cu texturi diverse, lumini, sunete și truse cu mirosuri. Toate au un rol important în procesul de recuperare, completând cu succes terapia cognitiv comportamentală în care copiii sunt deja implicați.


Articole înrudite după: stimularesenzoriala, centrulEmanuelVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.