Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Copiii de la Casa Sf. Gabriel descoperă plăcerea gătitului alături de Brînduşa Șcheaua

Postat pe 18/07/2015 de FARA

casa_sf_gabriel

Pentru copiii din Casa de tip Familial Sf. Gabriel din Popești-Leordeni a venit vacanța. Ceea ce nu înseamnă că se plictisesc vreun moment. Recent, au primit-o în vizita pe Brîndușa Scheaua, o pasionată de bucatărie, pe care mulți o cunosc de pe blogul www.retetedesuflet.ro. Împreună au pregatit gustări sănătoase: brioșe cu ciocolată și iaurt, tartine cu cremă de brânza facută în casă ornate vesel și limonadă cu mentă din gradina Brîndușei.

Brândușa se pricepe la fel de bine la rețete ca și la copii, caci gătitul este un hobby pentru ea, iar meseria de bază este profesoară de fizică. Așa că a găsit cele mai potrivite abordari pentru fiecare copil în parte să-l facă interesat de minunile care se pot întâmpla în bucătrie.

Nici copiii nu s-au lăsat mult rugați. Și-au pus șorțuri colorate și au început să scoată ingredientele din debara. Primele în meniu, brioșele. Fiecare și-a găsit de lucru. Fetele mai mari au mixat ingredientele, cei mai mici le-au adaugat treptat în bol. Umplerea formelor a fost lucru în echipă, așa că, la sfârșit, o tavă a ajuns în cuptor, iar 8 linguri murdare de aluat au ajuns în chiuveta. Cătălin, zvăpăiatul casei, a fost însărcinat cu urmărirea acelor ceasornicului, pentru ca nu cumva să se ardă brioșele. E drept, dupa vreo 10 minute, Cătălin ar fi scos prăjiturile din cuptor, că miroseau prea îmbietor pentru cei nerăbdători, dar și-a strâns pofta in papile și a mai așteptat.

casa_sf_gabriel

Ca timpul să treacă mai repede, copiii, îndrumați de Brîndușa, au făcut cremă de brânză prin amestecarea de usturoi pisat sare și brânză Făgăraș, pâna la obținerea unei consistențe cremoase. Aceasta a fost partea plictisitoare, căci apoi copiii s-au înarmat cu cuțite pentru tartine și cu felii de pâine pe care au așezat un strat de brânză aidoma unei foi albe care așa și te invita la creație. Fiecare și-a ornat tartina cum l-au inspirat ingredientele. Ochi din măsline, față de roșie, urechi din ardei galben, gură verde din castravete. Trei platouri pline cu sandvișuri unicat au umplut masa: soare, flori, monstruleți, animaluțe fel de fel au populat farfuriile.

Niciunul dintre copii nu și-a făcut tartina ca să o mănânce el. ”Acesta e pentru mama Marga”, zice Sorina (Margareta Ivan, directoarea casei), ”acesta e pentru tine, Cătălin”, spune Ionela, sora lui Cătălin, ”acesta e pentru dumneavoastră, doamnă Brîndușa”, promite cel mai mic din casă, Gabi, de 4 ani. În timp ce imaginația zburta de la o felie la alta și sandvișurile erau cu tot mai multe dedicații, s-au copt și brioșele. A început un nou test al răbdării, acela de așatepta ca prăjiturile să se racească pentru a fi ornate.

casa_sf_gabriel

Așteptarea a fost mai ușoară, căci a fost odată cu servirea tartinelor, care, evident, a durat mai puțin decât pregătirea lor. Două fete mai fâșnețe, Sorina și Ionela, au pregătit limonada. Daniela, cea mai mare din casă și pasionată de bucătărie, a făcut cremă pentru brioșe. Iarăși s-au adunat șorțurile colorate în jurul mesei, pentru oranarea brioșelor de această dată. S-a anunțat din nou înarmarea cu cuțite pentru tartinat și s-a deshis cutia cu ornamente din zahăr. Liber la creație. Copiii puneau două-trei steluțe pe cremă și mâncau în paralel câte o litera sau floricică de zahăr. Echitabil, nu? De această dată, fiecare și-a ținut brioșa pe aproape, pentru a o mânca personal. Când toate brioșele au devenit din maro albe cu puncte colorate s-a deschis sezonul gustarii, odată cu el s-a lăsat liniștea în sufrageria Casei Sf. Gabriel. O gură de limonadă una de brioșă, și tot așa până s-a golit masa.

casa_sf_gabriel

”Cred ca la prânz nu veți mai mânca”, a zis drăgăstos doamna Ivan. Poate că pofta de mâncare a fost satisfacută, nu și pofta de a ști. Copiii au rugat-o pe Brîndușa să le scrie rețetele, ca, de aniversarea casei Sf. Gabriel, în toamnă, să mai pregatească aceste gustări și pentru oaspeți. Desigur, cu mult exercițiu înainte. Pentru reușita fără echivoc, Brîndușa le-a făcut cadou forma și hârtiile de copt brioșe și ornamentele de zahăr.

”Va multumesc pentru oportunitatea de a vă cunoaște, copii minunați. Vă îmbrațișez pe toți” - a zis oaspetele la plecare din Casa Sf. Gabriel.


Articole înrudite după: voluntariat, Sf.GabrielVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.