Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Flori și Fiona - doi terapeuți atipici, dar foarte iubiți de copiii cu dizabilități

Postat pe 20/03/2018 de FARA

Pentru rezultate bune în lucrul cu copiii cu nevoi speciale, terapeuții de la centrul de recuperare Emanuel din Suceava apelează la terapiile clasice alternate cu cele mai puțin obișnuite, precum înotul și interacțiunea cu animalele. Dintre toate, de departe cele mai iubite animale sunt doi ponei, Flori și Fiona, care i-au învățat pe copii să-și depășească fricile și să câștige încredere în sine. Despre beneficiile hiopterapiei am discutat cu kinetoterapeutul Cristina Cearcovschi, care este alături de copii la aceste ore neobișnuite.

Ce este hipoterapia?

Hipoterapia reprezintă o metodă de reabilitare care folosește ca mijloc  principal de terapie calul. Mai mult decât atât, am început  să o folosesc în programele de recuperare pentru copii cu deficiențe fizice și nu numai. Copilul, când vine la hipoterapie, nu o percepe ca pe o terapie, ci ca pe o joacă în aer liber. 

Cum ajută hipoterapia un copil cu deficiențe?

Beneficiile acestui tip de terapie sunt multiple, în strânsă legătură cu diagnosticul, gradul de afecțiune și vârsta copilului. Legăturile emoționale pe care copiii le dezvoltă cu acest animal sunt extrem de benefice în actul de recuperare și educare. Stimulii tactili ai copilului, prin mângâierea calului pot produce puternice experiențe senzoriale și crește timpul de contact vizual al copilului. Faptul că un animal, cu o  statură impunătoare și o putere mare cooperează și se lasă condus de către omuleț, determină o creștere a încrederii de sine. Mișcarea calului implică o conștientizare mai bună a propriilor mișcări, o creștere a echilibrului și a coordonării, componente de bază ale psihomotricității. Nu în ultimul rând, poziția și menținerea posturii în șa impune musculaturii un grad mai mare de efort crescând tonusul muscular.

Având în vedere beneficiile enumerate, concret, pentru ce tip de probleme e utilă hipoterapia?

Beneficiarii hipoterapiei pot fi copiii cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice precum autism, ADHD, Sindrom Down, copiii cu dificultăţi perceptuale sau disfuncţie de integrare senzorială precum şi copiii cu dizabilităţi severe/profunde.

Cum reacțonează copiii? Nu le este frică?

 În urmă cu 3 ani, când  am început acest tip de terapie, unii copii, neavând niciodată contact cu acest gen de animal, prezentau o reticență și o teamă față de acesta. La primele ședințe a fost necesar să-i obișnuim cu prezența calului în preajmă, apoi să îi încurajăm să se apropie de animal și abia după căteva ședințe să urce în șa. A fost greu la început, dar am perseverat. Efortul și răbdarea au meritat din plin, căci, de la un an la altul, am putut remarca efectele pozitive ale acestei intercțiuni asupra copiilor. 

Aveți câteva exemple privind modul în care hipoterapia i-a ajutat pe copiii cu nevoi speciale?

Ionuț are  autism infantil. Când a fost pus prima oară pe cal, acum 3 ani, nu își menținea poziția în șa, nu mângâia animalul și era extrem de reticent. Acum am ajuns la stadiul în care stă stabil pe cal, mângâie animalul și menține contactul vizual mult mai bine. un alt exemplu este Matei care are deficiențe fizice majore, și nu poate să-și mențină independent postura. Ședințele de hipoterapie împreună cu cele de kinetoterapie l-au ajutat să își poată ține vertical trunchiul și să-și mențină fără ajutor poziția în șa, ba mai mult, acum execută și exerciții de echilibru și coordonare cu ajutorul cercurilor.

Ce vă face să perseverați, în ciuda dificultăților?

 Atunci când copiii se reîntalnesc cu “FLORI” și “FIONA” este MARE FERICIRE.  Trebuie să vedeți chipul lor când căluțul le ascultă îndemnul, ochii blânzi ai animalului atunci când primește ceva de mâncare din partea copiilor drept recompense. Rezultatele care se obțin greu, dar sunt cu atât mai apreciate. Toate acestea fac ca timpul să se dilate și ne determină să nu ne oprim aici.


Articole înrudite după: hipoterapie, copiicudizabilitati, centruemanuel, suceavaVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.