Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Lorena şi Andrada

Postat pe 02/04/2014 de FARA

fundatia_fara_lorena_andrada

Lorena şi Andrada sunt doi dintre copiii care beneficiază de serviciile oferite de Fundaţia FARA România, servicii de intervenţie timpurie şi suport la domiciliu, precum şi servicii educaţionale şi de socializare în cadrul Centrului Samuel din Bucureşti. Sunt două fetiţe vesele, prietenoase, creative şi iubesc la nebunie muzica. Au norocul unorpărinţi iubitori şi grijulii, care caută neîncetat cele mai bune modalităţi de a le satisface nevoile.

S-au născut în luna august 2009 la 7 luni de sarcină, cântărind 1,5 kg şi, respectiv, 1,6kg.  La o lună după naştere, Andrada fost operată de retinopatie la ambii ochi. După această primă operaţie, a fost nevoie de două  noi intervenţii la ochiul drept (ultima în anul 2012) pentru cataractă cu schimbare de cristalin şi eliminare chistdermoid. Naşterea prematură a determinat întârzieri în evoluţie şi dezvoltare astfel încât gemenele au început să facărecuperare fizică prin kinetoterapie încă de la 9 luni. La 1 an şi 11 luni au fost diagnosticate cu Retard psihomotor global, Parapareză spastică fără mers independent, având nevoie permanent de asistent personal.
În anul 2011 fetiţele s-au alăturat familiei FARA prin Programul de Educaţie timpurie în familie. Dacă iniţialrefuzau să răspundă la indicaţiile date de psihologi, nu aveau deprinderile de autonomie personală, nu mergeau independent şi era dificilă acomodarea la activităţile în grupul de copii, treptat, prin lucru intensiv şi sprijin oferit familiei, progresele şi-au făcut apariţia. Astfel, au învăţat să folosească oliţa, să mănânce şi să bea singurele, să contribuie la îmbrăcat, dezbrăcat, spălat, să se uite pe imagini şi să indice. Au învăţat culori, mărimi, părţile corpului, să deseneze şi multe alte lucruri pe care un copil de vârsta lor este firesc să le cunoască.
Dorinţa cea mai mare a părinţilor a fost şi este aceea de a-şi vedea copiii mergând. După doi ani de kinetoterapie, Andrada a reuşit să meargă independent. Această izbândă i-a deschis o poartă de intrare în colectivitatea unei creşe pe care o frecventează din 2012 şi are posibilitatea de a fi alături de copii de aceeaşi vârstă cu ea. Acomodareas-a făcut cu succes atât în grupul colegilor săi cât şi cu personalul specializat. Din toamna anului 2013 a trecut la o nouă etapă, aceea a grădiniţei unde, treptat, s-a adaptat cu programul si noii colegi.
Lorena a progresat mai lent si nu a putut merge fără ajutorul unui adult, în pofida încercărilor disperate alefamiliei şi terapeuţilor de a-i oferi cele mai bune metode de recuperare. În primăvara anului 2013, părinţii au primito nouă speranţă: o intervenţie chirurgicală de ultimă generaţie îi putea oferi Lorenei şansa de a merge. În luna iunie fata a fost evaluată la Galaţi în vederea supunerii la operaţia prin “Miofibriotomie subcutanată pe etape”.

Vestea bună primită a fost imediat umbrită de costurile intervenţiei, care depăşeau 1800 de euro. Familia nu adeţinut această sumă, în condiţiile în care doar tatăl lucrează iar mama se ocupă de fetele ce necesită ajutor permanent.
Fundaţia FARA a reuşit să sponsorizeze parţial (cu mai mult de jumătate din sumă) intervenţia  la care a fost supusă Lorena şi am aşteptat cu nerăbdare ca familia să revină la Centru. La numai 1 lună de la intervenţie părinţii au relatat că progresele sunt neaşteptat de mari. Lorena a reuşit să stea în picioare şi să facă primii paşi fără a fi susţinută de altcineva.  În fiecare zi, distanţele parcurse individual sunt tot mai mari, poate depăşi obstacole,  capacitatea de a explora spaţiul înconjurător s-a lărgit considerabil. Deprinderile de autonomie personalăs-au îmbunătăţit, iar  Lorena este mult mai încrezătoare în tot ceea ce face. În cadrul Centrului Samuel participă la activităţi de grup, dansează şi socializează cu colegii şi cu personalul.
Reuşita intervenţiei este practic garantată dacă se vor urma întocmai şi etapele postoperatorii:  kinetoterapie intensivă la centrul specializat şi acasă precum şi înot de recuperare în cadrul unui bazin, terapii extrem de costisitoare, de asemenea.
Lorena şi Andrada vor continua să beneficieze de sprijinul FARA şi de suportul şi serviciile (educaţionale, desocializare, logopedice, intervenţie la domiciliu) oferite în cadrul Centrului Samuel.


Articole înrudite după: samuelVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.