Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Povestea lui Andrei

Postat pe 10/03/2014 de FARA

povestea_lui_andrei

Andrei se numără printre copiii care au “înflorit” după ce au avut şansa de a intra într-un program specializat, axat pe dezvoltare personală centrată pe copil, şi a fost ajutat să depaşească limitele strâmte ale diagnosticului său, evoluţia lui depăşind multe dintre aşteptările noastre.

Începutul a fost dificil, atât pentru copil şi familie, cât şi pentru cei care i-au deschis porţile cunoaşterii. Mama a avut nevoie de timp, de ajutor şi de consiliere pentru a putea să accepte şi să înţeleagă diagnosticul lui Andrei şi implicatiile sale (Tulburare de spectru autist).

Al doilea lor copil, dorit şi asteptat, Andrei a captat întreaga atenţie a familiei, fiind o provocare permanentă pentru toţi cei care veneau în contact cu el. Perioada de adaptare la programul zilnic de la centru a durat aproape o jumătate de an, copilul trecând prin stări emoţionale extreme, cu manifestări excesive (anxietate de separare, plânsete, refuzul oricărei activităţi, lipsa oricărei motivaţii).

Din septembrie 2009 a început, atât pentru mamă cât şi pentru copil, un program intens de recuperare prin activităţi specifice de socializare, ludoterapie, stimulare cognitivă, logopedie, meloterapie, activităţi de grup sau individuale, adresate direct copilului, totul impunând o desfăşurare de forţe şi resurse umane axate pe o singură ţintă: crearea unui mediu securizant si stimulativ pentru Andrei. 

Comunicarea cu părintii, cu mama în special, a jucat un rol hotărâtor în obţinerea unor rezultate satisfăcătoare în evoluţia copilului. Continuitatea obiectivelor urmărite la unison, atât la centru cât şi acasă, şi constanţa în comportament şi atitudine a adulţilor de referintă din viaţa lui Andrei au făcut posibilă valorificarea la potenţial maxim a propriilor resurse.

Încet, încet, Andrei a câştigat în planul experienţei personale şi al adaptării socio-afective, devenind apt pentru viaţa de grup, capabil să comunice într-o manieră non-agresivă cu cei de vârsta sa, căutând tovărăşia acestora şi manifestându-se în acord cu normele sociale deprinse aici. Abilităţile sociale, ca şi cele cognitive dobândite în cadrul grupului, sub atenta supraveghere a echipei de la Centrul Samuel, au făcut posibilă orientarea şcolară către o instituţie din învăţământul de masă, copilul fiind înscris la grădiniţă în septembrie 2012 şi, un an mai tarziu, la clasa 0 – unde s-a integrat foarte bine.

O nouă formă de activitate vine în completarea nevoilor de exprimare ale lui Andrei: înscrierea la programul de Terapie prin Arte Combinate, ce se desfăşoară săptămânal, şi de la care Andrei este nelipsit, fiind fericit să îşi revadă buni prieteni, foşti colegi din generaţia sa cu care a crescut, alături de care modelează, pictează, meştereşte cu migală sau participă la jocuri.

Atelierul micilor artişti este în aparenţă modest ca dotare dar cultivă în sufletele lor sensibile dragostea pentru frumos, gustul pentru lucrul bine făcut şi determină creşterea stimei de sine, atât de necesară lor.

Evoluţia ulterioară a lui Andrei se înscrie în parametri de succes pentru un copil recuperat în ani de eforturi susţinute, fiind rezultatul direct al împletirii mai multor factori: buna colaborare dintre echipa FARA şi familie, resursele individuale ale copilului, frecventarea constantă a programului zilnic şi munca dedicată a celor ce au luptat pentru el.


Articole înrudite după: samuelVreau să direcționez 2% către FARA

Vreau să donez Fundației FARA

Vreau să fiu Galantom FARA

Contact

Abonare Newsletter


DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.