×

Locuințele protejate Sf.Maria și Casa Elisabeta

Locuința protejată Sf. Maria e amenajată pentru 10 tinere cu dizabilități intelectuale, ce au nevoie de supraveghere și îngrijire permanentă. Casa funcționează din anul 2012. În comunitate nu există alți furnizori de servicii de asistență socială și îngrijire permanentă a tinerilor cu dizabilități intelectuale. În 2016 s-a deschis încă o locuință protejată pentru tineri cu dizabilități – Casa Elisabeta, în localitatea Cacica din Județul Suceava. Acolo locuiesc 7 tineri.

Principalele probleme sociale cărora le raspund serviciile oferite de aceste locuințe se referă la:

 • abandonul tinerilor din partea paărinților și a celorlalți membri ai familiei;
 • dificultăți majore cronice în rândul familiilor unora dintre copiii asistați;
 • lipsa mijloacelor la nivelul familiilor pentru acordarea unei ingrijiri adecvate în cadrul acestora.

Serviciile de asistență socială acordate:

 • găzduire/rezidență permanentă pe perioadă nedeterminată pentru tinerii beneficiari;
 • diagnoză socială;
  elaborare plan de interventie, de asistență și îngrijire, consiliere psihologică, asistență medicala, supraveghere etc.

Cine locuiește în Casele Sf. Maria și Elisabeta:

 • tineri de peste 18 ani cu dizabilități intelectuale;
 • provin dintr-o structură instituționalizată și nu dintr-o familie/ să nu aibă aparținători care să îndeplinească condiții de a-l îngriji conform datelor și cerințelor din ancheta socială;
 • fără handicap locomotor/ fizic, întrucât structura locuinței protejate și felul programului nu i-ar asigura protecția și îngrijirea adecvate;
 • necăsătoriți, întrucât felul programului nu i-ar asigura condițiile, protecția și îngrijirea unei familii.

Pe lângă partea de supraveghere permanentă de care beneficiază din partea personalului de specialitate angajat, tinerii participă la activități de ergoterapie și ocupaționale, consiliere psihologică, activități cu caracter de suport emoțional-religios, beneficiază de asistență medicală și ajutor în efectuarea de activități de bază ale vieții zilnice etc. O preocupare constantă a personalului este aceea de a implica tinerii în activități ocupaționale gospodărești și de amenajare a propriului spațiu din cadrul locuinței protejate (casă, curte, grădină). Tinerii sunt încurajati să participe la ceremoniile și evenimentele religioase din comunitate și sunt sprijiniți pentru a participa la activități gospodărești la alți membri ai comunității. Acolo unde este cazul, tinerii sunt încurajați să mențină legaturile cu membrii familiei.

Date de contact:
Județul Suceava
Coordonator: Carmen Netedu
Tel: 0743 097 700
mail: sfnicolae@faracharity.ro

Locuințele protejate oferă sprijin și îngrijire pentru adulți cu dizabilități, pentru ca aceștia să trăiască o viață împlinită într-o casă cu atmosferă familială. Avem în grijă de 17 de adulți în cele două Locințe protejate: Casa Elizabeta și Sf. Maria, ambele fiind situate în mici sate rurale din județul Suceava, în nord-estul României.

Trecând printr-o copilărie neglijată, crescând în instituțiile de stat, acești tineri au rămas atât cu cicatrici mentale cât și fizice. Locuințele protejate oferă o viață de familie iubitoare, de susținere într-un mediu sănătos, oferind adulților șansa să înflorească și să își dezvolte bunăstarea socială, spirituală, emoțională și fizică pentru a trăi o viață împlinită ca parte a comunității mai largi.

Tinerii au roluri și responsabilități în gospodărie, astfel încât se simt parte a unei echipe care joacă un rol activ și care îi ajută să dezvolte abilități cheie. Capacitatea individuală a fiecărei persoane este recunoscută și respectată, iar hobby-urile și interesele lor sunt încurajate. Rezidenții participă la ateliere de creație și își vând în mod regulat creațiile pe piețele artizanale locale, contribuind la cultivarea încrederii în sine.

Adesea, acești tieri au nevoie de sprijin pentru tot restul vieții, cu toate că unii sunt capabili să se întoarcă în comunitate cu cunoștințele dobândite în cadrul Familiei FARA.

Nevoia acestui tip de serviciu este mare în România, iar Fundația FARA are în vedere dezvoltarea mai multor Locuințe protejate pentru a transforma viețile mai multor adulți cu dizabilități de învățare.

Viitorul lui Grigore este luminos, cu potențial de creștere și dezvoltare în comunitatea FARA.

Nutrirea individuală

Grigore s-a născut în 1987 într-un mediu sărac și neglijent, într-o vreme în care societatea încă suferă sub regimul comunist. Grigore a fost abandonat la naștere și a fost plasat într-una dintre cele mai notorii instituții ale statului. A rămas în sistemul de stat, fiind mutat de colo-colo de 3 ori, până în 2011, când a fost preluat de FARA. Cu o combinație complexă de dizabilități fizice și psihice, mutarea la Fundația FARA a fost o mare schimbare pentru Grigore. Aici a fost îngrijit și i s-a oferit posibilitatea de a-și atinge adevăratul potențial.

Acum, Grigore locuiește la Casa Sf. Maria pentru tineri cu dizabilități de învățare, personalul de aici l-a ajutat cu abilitățile sale sociale și este un membru fericit al Familiei FARA, a avut o slujbă temporară part-time și este implicat într-un club local de artizanat, la care participă de două ori pe săptămână.

Echipa de lucru a Locuinței protejate Sf. Maria este într-adevăr mulțumită de progresul lui Grigore, acum este capabil să călătorească de unul singur și așteaptă cu nerăbdare posibilitatea unui alt loc de muncă part-time. Grigore se bucură de lucrările de grădinărit pe care le întreprinde în comunitatea locală, în care se poate simți de folos și beneficiază de întâlnirea cu oameni noi și de a lucra la noi abilități.

TOP
Translate