×

Context social

În România este în creştere numărul adulți marginalizaţi social, care provin din centre de plasament sau din familii dezorganizate. O parte din adulți cu vârste de peste 18 ani care au fost instituționalizați, au dizabilități intelectuale sau probleme de sănătate mintală și, din această cauză, nu sunt integrați în societate.

Descriere serviciu social/ Activități

Locuințele protejate oferă sprijin și îngrijire pentru adulți cu dizabilități care provin dintr-o structură instituționalizată sau nu au o familie care să îndeplinească condițiile de a-i îngriji, pentru ca aceștia să trăiască o viață împlinită într-o casă cu atmosferă familială. Pentru marea majoritate dintre adulți, aceste Locuințe protejate sunt singura casă pe care o vor avea pentru tot restul vieților lor. Adulți roluri și responsabilități în gospodărie, astfel încât se simt parte a unei FAMILII care joacă un rol activ și care îi ajută să dezvolte abilități cheie. Capacitatea individuală a fiecărei persoane este recunoscută și respectată, iar hobby-urile și interesele lor sunt încurajate. Rezidenții participă la ateliere de creație și își vând în mod regulat creațiile pe piețele artizanale locale, contribuind la cultivarea încrederii în sine.

Serviciile de asistență socială acordate pentru creșterea calității vieții beneficiarilor: găzduire/ rezidență permanentă pe perioadă nedeterminată; elaborare plan de intervenție, de asistență și îngrijire, consiliere psihologică, asistență medicală, supraveghere; formarea deprinderilor de viață independente: activități de dezvoltare a capacității de comunicare și colaborare, activități de pregătire a integrării socioprofesionale și familiale, activități de îndrumare în vederea relaționării cu familia și cu alte persoane, față de care au dezvoltat atașament.

Rezultate

în acest moment avem în grijă de 18 adulți în cele două Locuințe protejate situate în mici sate rurale din județul Suceava, în nord-estul României. În perioada 2015-2019, 27 de tineri cu dizabilități au beneficiat de servicii de recuperare și rezidență. Dintre aceștia, 4 și-au întemeiat o familie.

Planuri de viitor

Încă o casă adecvată pentru locuire protejată pentru 10 tineri în satul Cacica, județul Suceava.

TOP
Translate