În zonele rurale unde gospodăriile sunt rarefiate adulții cu dizabilități sunt izolați și nu sunt antrenați în activități comune. Pe de o parte, aceste oportunități nu există în comunitate, iar pe de altă parte lipsește curajul persoanelor care îi îngrijesc de a ieși cu ei în comunitate din teama de a fi stigmatizați. Din cauza unei vieți pasive, lipsită de interacțiune socială și de sens al vieții, starea psihică a adulților cu dizabilități se deteriorează, familiile fiind neputincioase în fața provocărilor care cresc și ca intensitate, dar și ca profunzime și astfel, intră într-un cerc vicios din care nu pot ieși fără sprijin specializat.
Problemele principale cărora le răspunde proiectul propus de Fundația FARA sunt:
– izolarea persoanelor adulte cu dizabilități
– insuficiența serviciilor comunitare integrate destinate protecției și respectării drepturilor persoanelor adulte cu dizabilități
– izolarea/lipsa relațiilor familiilor persoanelor cu dizabilități
– lipsa oportunităților de implicare comunitară și a activităților ocupaționale
– consecințele diagnosticului la nivelul abilităților personale pe fondul lipsei de pregătire a celor care le asigură nevoile de zi cu zi
– neimplicarea persoanelor cu dizabilități în luarea deciziilor ce privesc direct viața lor








Astfel, adulții îngrijiți de Fundația FARA s-au oferit voluntari în acest proiect pentru a construi o rețea de sprijin și de speranță în comunitatea care pe ei i-a integrat atât de bine, încă din anul 2014. Și-au exprimat bucuria de a le oferi un pachet de produse alimentare și de igienă și de a-i invita la activități comune.
Surpriza noastră a fost când încă de la prima vizită au fost părinți care s-au oferit voluntari.
Proiectul a demarat doar de o săptămână, dar deja se culeg roadele: stare de bine, rețea comunitara de sprijin, rețea de voluntari în comunitate, planuri de un viitor împreună.
Mulțumim Primăriei Vadu Moldovei pentru promptitudine, sprijin și suport.
Mulțumim Consiliu Județean Suceava.