30 de ani de FARA

Ne câștigăm traiul prin ceea ce obținem, dar trăim prin ceea ce oferim.

-Winston Churchill

1991, Începutul poveștii FARA

Jane Nicholson și Martine Faure-Alderson au lansat un apel pentru a ajuta copiii aflați în instituții din România.

Primul convoi, dintr-o serie de acțiuni umanitare, a adus din Anglia în România pe lângă donații și sponsorizări și echipe de voluntari conduși de Jane. Voluntarii au ajutat personalul din trei instituții  din nord-estul țării pentru a furniza servcii medicale și educație copiilor abandonați, lipsiți de dragostea părinților, cu dizabilități și  fără zâmbete.

Se pun bazele Fundației FARA cu scopul de a atenua suferința copiilor abandonați în instituțiile gigant de îngrijire  din România.

1992, Shop for Charity

Se deschide primul magazin caritabil în Fulham, Londra pentru a strânge resursele financiare necesare pentru a răspunde prin servicii și activități diversificate cerințelor și nevoilor în creștere ale copiilor, tinerilor și familiilor vulnerabile din medii defavorizate lipsite de servicii.

1993-1997, Voluntariat, caritate, prima casă de tip familial

Voluntarii FARA din Anglia continuă să aducă donații și activează în instituțiile existente pentru a ajuta la îmbunătățirea standardelor de îngrijire pentru copiii traumatizați.

Se proiectează și se construiește prima casă de tip familial a Fundației FARA – Casa Sf. Nicolae din Suceava – finalizată în 1997 când își deschide ușile și începe să transforme viața a 16 copii  vulnerabili  traumatizați de experiența din instituții.

1998-1999, Extinderea activității

Casa de tip familial Sf. Gabriel  își deschide porțile în Popești Leordeni, lângă București pentru 16 copii din sistemul de protecție.

Se înființează în București și Suceava programele de asistență maternală pentru nou născuți și copii lipsiți de grija părintească, cu preocupare față de copiii  respinși de familiile lor din cauza dizabilităților.

Se deschide o grădiniță în Popești Leordeni cu scopul de a ajuta integrarea copiilor de la Casa Sf. Gabriel în comunitatea locală.

2000-2005, Implicare, Simbolistică, Inovație

ASR Prințul Charles de Wales devine Patronul Regal al Fundației FARA.

Vizita copiilor de la Casa Sf. Nicolae de către ASR Prințul Charles de Wales.

Pilotarea a două  programe noi:  o fermă ecologică și un centru de pregătire pentru tinerii vulnerabili din Suceava.

În urma filmărilor din România pentru Cold Mountain, Nicole Kidman acceptă să se alăture Fundației FARA și devine ambasador. Prin intermediul fondatoarei Fundației Jane Nicholson, Nicole Kidman a întâlnit o parte din copiii de la  Casa Sf. Gabriel.

Concertul caritabil desfășurat la St. James Palace, Londra, în prezenţa reprezentanților Casei Regale Britanice, în cadrul căruia Lăcrămioara de la Casa Sf. Nicolae, Suceava, susține un recital la oboi în sprijinul programelor Fundației FARA.

2006-2010, Consolidare

FARA începe programul de Prevenire și Combatere a Sărăciei prin Educație destinat copiilor din familii vulnerabile, excluși social și la risc de abandon școlar. Acest program s-a extins  în mai multe sate din județul Suceava. În prezent, prin dimensiunea și problematica sărăciei în România, acest program se conturează ca activitate centrală și element de sinergie al tuturor programelor Fundației FARA.

Se deschid centrele de terapie si recuperare care oferă servicii gratuite pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale copiilor cu dizabilități din familii vulnerabile din București – Centrul de Zi Samuel, Popești Leordeni – Centrul de Zi Rafael și Fălticeni – Centrul de Zi Sf. Tereza.

2011, 20 Ani de Activitate

Fundația FARA sărbătorește 20 de ani de activitate prin organizarea unor serii de evenimente aniversare în Londra și  București (concerte) și un eveniment în grădina Ambasadei Marii Britanii din București.

Diversificarea de servicii prin preluarea  unui centru de tranzit pentru tineri în dificultate din Satu Mare de la o alta organizație care nu mai putea continua activitatea din lipsă de fonduri.

2012-2014, Extindere și Recunoaștere

Se deschid două locuințe protejate, Sfânta Maria și Sfântul Iosif,  pentru a oferi sprijin și îngrijire adulților cu dizabilități din instituții ca să trăiască o viață normală într-un mediu familial în comunitate.

Jane Nicholson este decorată de Casă Regală a Regatului Unit al Marii Britanii pentru întreaga activitatea caritabilă din România.

Se deschide Centrul de Zi Emanuel care oferă servicii gratuite pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale copiilor cu dizabilități din familii vulnerabile din Suceava.

2016, 25 Ani de Activitate

Fundația FARA marchează a 25-a aniversare la Clarence House din Londra și o serie de evenimente în București  sub egida “25 de ani, 5.000 de zâmbete”. Aceste evenimente au inclus: vizitarea Bucureştiului şi a Muzeului Antipa de către copiii și tinerii Fundației FARA, vizionarea unui fillm de animaţie, participarea la un spectacol excepţional la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti.  Soprana Felicia Filip devine ambasador FARA.

Se deschide Centrul de Tranzit Sf. Francisc pentru tineri în dificultate în Popești Leordeni.

Casa Elisabeta, locuință protejată pentru tineri și adulți cu dizabilități, se deschide în satul Cacica, județul Suceava.

2017-2020, Simbol și Speranță

ASR Prințul de Wales vizitează programele FARA la București în cadrul unei vizite regale oficiale în România.

La Suceava se deschide Centrul de Tranzit Sf. Mihail pentru tineri în dificultate.

Prințesa Marina Sturdza intră în eternitate. Prințesa Marina Sturdza, ambasadoare  și prietenă dedicată Fundației FARA, a fost prezentă alături de Jane Nicholson la toate evenimentele cheie de la înființare, a promovat și susținut financiar activitatea și a vorbit cu multă compasiune despre problemele cu care se confruntau  beneficiarii și profesioniștii fundației în încercarea de a ajuta pe cei care aveau cea mai mare nevoie de sprijin.

Se deschide Centrul de Zi Rafael în Popești  Leordeni, județul Ilfov, într-o formă modernă și eficientizată pentru a oferi servicii gratuite pentru susținerea copiilor cu dizabilități din comunitate.

2020, Transformare pentru Sustenabilitate

Pandemia COVID-19 obligă echipa Fundației FARA să identifice soluții creative pentru a continuarea furnizarea de servicii. Toate programele au continuat să transforme viețile beneficiarilor în format virtual, în persoană cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, sau într-o formă combinată (online și în persoană).

Fundația FARA începe un proces de consolidare organizațională prin mobilizarea fondurilor locale, accesarea fondurilor europene, eficientizarea serviciilor, creșterea impactului programelor asupra beneficiarilor, intensificarea acțiunilor de advocacy, transfer de know-how și bune practici, influențarea politicilor publice și creșterea capacității organizaționale.

Consiliul Director și Președintele Fundației aprobă implementarea unui model vizionar și inovativ de leadership executiv complementar, în care Directorul Executiv și Directorul Asociat își unesc eforturile, experiența și competențele pentru a asigura buna funcționare a organizației și competitivitatea în sectorul public în interesul copiilor, tinerilor și familiilor vulnerabile din comunități foarte sărace, la risc de marginalizare și excluziune socială.

2023, Strategie, Implementare și Extindere

Echipa FARA formată din 95 de profesioniști a continuat călătoria strategică pentru găsirea căilor către reziliență, incluziune și durabilitate.

În cadrul fundației s-au implementat 11 programe de bază și 10 proiecte speciale și am ajuns la peste 2.000 de beneficiari unici, dintre care 900 de copii și tineri vulnerabili, 100 de adulți cu dizabilități, 750 de părinți și 250 de profesioniști și membri ai comunității din 26 de județe.

În 2023, Fundația FARA a depășit limitele a ceea ce înseamnă furnizarea de servicii, programe și proiecte. Am construit și extins inovații, noi instrumente și idei și a creat parteneriate moderne și interesante. Am folosit datele din rapoarte pentru a descoperi realitățile beneficiarilor noștri și pentru a pilota servicii și proiecte care funcționează pentru nevoile lor unice. Am făcut tot posibilul pentru a folosi tehnologia pentru a lupta împotriva sărăciei și a sprijini creșterea și dezvoltarea prin educație și acces sporit la oportunități.

Ne-am deschis porțile către noi parteneriate, programe și schimb de experiențe. Am primit echipe din Bulgaria, Portugalia, Spania și Marea Britanie care au fost interesate să afle mai multe despre munca și programele noastre.

Susține și tu FARA

Fii parte din următorii 30 de ani ai unei comunități caritabile care transformă vieți!