Youtube FaraCharity Facebook FaraCharity LinkedIn FaraCharity Googleplus FaraCharity   FARA UK
FaraCharity

Istoric

despre_fundatia_fara

Fundaţia FARA este o organizaţie de caritate înfiinţată în anul 1993, înregistrată şi acreditată atât în Marea Britanie cât şi în România şi care desfăşoară activităţi de protecţie socială pentru copii şi tineri (parte dintre ei având dizabilităţi) care sunt lipsiţi temporar sau definitiv de grija familiei naturale.

Acoperim o arie largă de activităţi. Serviciile oferite de Fundația FARA includ centre rezidenţiale pentru copii, centre de recuperare şi reabilitare pentru tineri cu dizabilităţi, programe de prevenire a abandonului familial şi şcolar, programe adresate copiilor cu dizabilităţi în centre specializate sau în familie. Toate aceste activităţi se desfăşoară în Bucureşti, Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov, judeţul Suceava şi Satu Mare.

istoric_fara

În decembrie 1989, după căderea dictaturii comuniste, lumea occidentală începe să descopere realităţile unei Românii cuprinse de sărăcie, pierdute într-un haos politico-economic şi social fără margini.  Imaginile intens mediatizate care prezintă situaţia abjectă din orfelinatele de stat, pline de copii nedoriţi, şochează occidentul. 

Doi ani mai târziu, Jane Nicholson înfiinţează Fundaţia FARA. Misiunea ei este de a alina suferinţa cumplită a copiilor abandonaţi şi uitaţi în instituţiile de stat din România.

În tabelul de mai jos veţi găsi, punctate, cele mai importante momente din povestea FARA, o poveste ce se întinde peste mai bine de două decenii.

Cronologia Fundației FARA:
1989

După căderea dictaturii comuniste, lumea occidentală începe să descopere realităţile unei Românii cuprinse de sărăcie, pierdute într-un haos politico-economic şi social. Imaginile intens mediatizate care prezintă situaţia abjectă din orfelinatele de stat, pline de copii nedoriţi, şochează occidentul.

1991

Se înfiinţează Fundațiai FARA UK. Scopul fundaţiei este de a alina suferinţa copiilor abandonaţi în instituţiile de stat din România.

1991-1995

Fundațiai FARA aduce echipe de voluntari care lucrează în orfelinatele de stat cu copiii abandonaţi – în multe dintre acestea, copiii sunt lăsaţi în pătuţuri câte 23 de ore pe zi.

1995

Se pun bazele primei construcţii în Nord-Estul României, în apropierea Sucevei, pentru a oferi un cămin şi o familie copiilor din orfelinatele de stat.

1997

1997 Se deschide Casa Sf. Nicolae, pentru 16 copii. Sosesc primii locatari!

1998

Al doilea centru rezidenţial pentru copii Fundației FARA – Sf. Gabriel este construit şi inaugurat la Bucureşti, tot pentru 16 copii.

1999

FARA îşi extinde serviciile de îngrijire a copiilor în Bucureşti şi Suceava, pentru a oferi adopţie temporară prin programul de Asistenţă Maternală pentru bebeluşi şi copii.

2000

Fundația FARA deschide o grădiniţă la Bucureşti.

2003

Este cumpărat teren în Nord-Estul României pentru înfiinţarea unei ferme organice şi a unui centru de training pentru tinerii vulnerabili. Ambasadorul regal al Fundației FARA, Prințul Charles al Marii Britanii, vizitează copiii de la Sf. Nicolae şi pune piatra de temelie pentru construcţia fermei organice a Fundației FARA.

2004

Nicole Kidman filmează în România Cold Mountain, întâlneşte câţiva copii de la fundație şi este de acord să devină Ambasador pentru FARA.

2005

Un concert de gală caritabil, în sprijinul Fundației FARA, este susţinut la St. James’s Palace, Londra, în prezenţa reprezentanţilor Casei Regale britanice. Lăcrămioara de la Casa Sf. Nicolae călătoreşte la Londra şi participă la eveniment, susţinând un recital la oboi.

2006

Fundația FARA oferă un program educaţional pilot pentru copiii romi excluşi social, care urmează să fie extins în satele mai îndepărtate.

2007

Se deschide la Bucureşti Centrul Samuel, un centru specializat de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi.

2009

Fundația FARA deschide la Bucureşti Casa Sf. Rafael, primul său centru rezidenţial de recuperare şi reabilitare pentru tinerii cu dizabilităţi intelectuale proveniţi din instituţii de stat.

2010

Fundația FARA deschide un nou centru comunitar şi un program de asistenţă pentru familiile cu copii cu nevoi speciale în Nordul României. Programul oferă servicii terapeutice de de logopedie, fizioterapie, nevoi educaţionale speciale şi sprijin pentru familii. În iulie, se deschide al doilea centru rezidenţial de recuperare şi reabilitare pentru tinerii cu dizabilităţi intelectuale – Casa Sf. Mihail, situată lângă ferma organică din Spătăreşti, în Nord-Estul României.

2011

2011 Din cauza frecvenţei ridicate a cazurilor de autism din Nordul României, Fundația FARA deschide un centru de zi pentru copii cu tulburări din spectrul autismului. O altă extindere are loc în Satu-Mare, unde FARA preia programul FOYER, un cămin pentru 18 tineri.

2011

A 20-a aniversare a Fundației FARA! Pentru a sărbători cei 20 de ani de grijă pentru copiii abandonaţi din România, au loc o serie de evenimente în România şi în Marea Britanie, beneficiind de sprijinul mai multor copii, angajaţi, susţinători locali şi sponsori.
 

2012

Centrul comunitar pentru copii cu nevoi speciale se extinde la Fălticeni pentru a asista mai mulţi copii şi părinţi. Mai mulţi tineri de la Casa Sf. Mihail şi Casa Sf. Rafael părăsesc centrele de recuperare şi fac următorul pas spre o viaţă mai activă în comunitate şi în societate. Casa Sf. Iosif asistă acum 8 tineri din program care beneficiază de îngrijire permanentă, iar Casa Sf. Maria şi încă un apartament din Bucureşti găzduiesc tineri cu un grad mai mare de independenţă.
 

2013
 

2014
 

2016

 

2017


 

Pentru a crea noi locuri de muncă pentru tinerii cu dizabilităţi aflaţi în grija Fundației FARA, se investighează oportunităţi pentru viitoare afaceri sociale.

Din cauza nevoii crescute de servicii de recuperare pentru copii cu nevoi speciale, Centrul Nazaret se extinde și devine Centrul de zi de recuperare Emanuel, deservind 80 de copii lunar. 

A 25-a aniversare a Fundației FARA!  Evenimentul “25 de ani, 5.000 de zâmbete”, planificat pentru trei zile, 13-15 Mai 2016, constă într-o excursie de neuitat pentru copiii noștri. Pe parcursul excursiei vor avea parte de surprize, vor vizita Bucureștiul, Muzeul Antipa, vor merge la film, iar în data de 15 mai vor participa la un spectacol excepțional la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti. 

A doua vizită a prințului Charles la programele Fundațieie FARA: Cu ocazia vizitei oficiale efectuate în România, în martie, Prințul Charles a vizitat programele Fundației FARA din Popești Leordeni, ocazie cu care și ce cilalți doi ambasadori ai Fundației: Prițesa Marina Sturdza și Soprana Felicia Filip.
În același an se deschid două noi centre de tranzit pentru tineri, tip Foyer: în Popești Leordeni și în Suceava

 

În ciuda aderării la UE în 2007, România rămâne una dintre cele mai sărace ţări din Europa; aceasta face ca rolul FARA să fie astăzi şi mai vital. Cu ajutorul tău am dori să ne extindem serviciile oferite, pentru a veni în ajutorul mai multor copii şi tineri vulnerabili.

Aici găsești toate metodele prin care ne poți sprijini în ceea ce facem. Contribuția ta este cel mai ușor și mai eficient mod de a investi în comunitate. 

Pentru detalii: Veronica Lacureanu,
specialist Comunicare Fundația FARA
vlacureanu@faracharity.ro
DONEZ

Suma Donata
Nume
Prenume
E-mail
Telefon

© Fundaţia FARA, Cod Fiscal 33553562, IBAN: RO02RNCB0090142826750001 BCR Lipscani.
Toate drepturile rezervate. | ANPC
Website creat de eKreative. Logo conceput de Edward Harding, pe baza unui font creat de Ivan Filipov.