Centrul de Tranzit Francisc

Tinerețea este fericita pentru ca are capacitatea de a vedea frumusețea. Oricine își păstrează abilitatea de a zări frumusețea nu îmbătrânește niciodată.
-Franz Kafka

 

În urma certificării obținute din partea Federației programelor Foyer din Regatul Unit al Marii Britanii de către Programul de Sprijin pentru Viață Independentă din Satu Mare și a evidențierii nevoii la nivelul județului Ilfov – localitatea Popești Leordeni, Fundația FARA a decis replicarea modelului de servicii și în aceasta zonă.

Din 2017 și până acum Centrul de Tranzit Francisc este singurul program care răspunde acestei nevoi, aspect confirmat și în Strategia județeană de dezvoltarea a serviciilor sociale Ilfov 2020-2027.

5 ani de activitate, 45 de vieți transformate

Deschiderea Centrului de Tranzit Francisc

Capacitate maximă -14 locuri

Echipă de intervenție – 3 persoane

4 tineri rezidenți

6 tineri în tranzit

2016

Capacitate maximă -14 locuri

Echipă de intervenție – 3 persoane

14  tineri rezidenți

2017

Capacitate maximă -14 locuri

Echipă de intervenție – 3 persoane

14 tineri rezidenți din anul anterior

3 admiteri în program

17 beneficiari

2018

Centrul de Tranzit Francisc se mută într-o nouă clădire

Capacitate maximă -12 locuri

Echipă de intervenție – 6 persoane

12 tineri rezidenți din anul anterior

10 admiteri în program

22 beneficiari

2019

Extinderea programului cu componentă non-rezidențială, capacitate maximă 20 tineri

Componentă rezidențială, capacitate maximă -12 locuri

Echipă de intervenție – 7 persoane

19 tineri rezidenți

21 tineri non-rezidenți

2020

Elemente de unicitate

Credem în șansa fiecăruia de a fi fericit și împlinit în contextul potrivit de viață.

Echilibru

Serviciile Centrului de Tranzit Francisc sunt focalizate pe beneficiari și păstrează un echilibru intervenție și independență. Utilizăm modele de bună practică dezvoltate în cadrul programului și colaborăm cu organizații și instituții de profil. Echipa de specialiști a centrului, solicită și ține cont de opiniile tinerilor rezidenți și se angajează în oferirea de oportunități egale.

La nivel de program și centru întreprindem activități de advocacy pentru grupul nostru țintă și facilităm intervenții pozitive în domenii considerate prioritare.

Sănătate. Orientare școlară și profesională. Educație financiară. Educație civică. Autonomie. Creșterea rezilienței.

Activitățile se desfășoară într-un imobil care este compus din:

7 dormitoare

1 bucătărie și spații de depozitare

4 grupuri sanitare

spații comune pentru activități individuale/grup

2 birouri

spațiu exterior pentru activități în aer liber

Pentru tinerii cu nevoi minime de suport se acordă serviciul de găzduire supervizată în 2 garsoniere, pe o durată limitată.

Îndrumare. Responsabilizare. Evoluție.

Credem în dezvoltarea și creșterea spiritului de inițiativă al tinerilor și nivelului de motivație intrinsecă, care pe lângă adăpost și siguranță, sunt absolut necesare pentru reducerea inechității și asigurarea incluziunii sociale.

Ne mândrim cu tinerii noștri!

Tinerii intră în program nepregătiți pentru viața independentă. Activitățile pentru dezvoltarea abilităților și creșterea rezilienței transformă viețile acestor tineri. Îi vedem crescând și devenind adulți responsabili care își asumă schimbarea propriului destin prin alegerile pe care le fac.

separator de text

Ne mândrim cu personalul nostru!

Avem o echipă de profesioniști care își dovedesc devotamentul și pasiunea pentru muncă prin rezultatele tinerilor noștri. Activitatea cu tinerii a primit recunoaștere din partea Consiliului Tinerilor Instituționalizați (CTI) pentru manager de program și  asistent social, primite  în cadrul Galei MAMA, ediția 2020.

Impact

Integrare socio-profesională:

Dar din Dar

Dan, este salariat în programul de inserție socio-profesională la Ateliere Fără Frontiere. După multe încercări pe piața muncii, Dănuț și-a găsit în sfârșit pasiunea. Munca lui zilnică îl împlinește și îi adduce seninătate în suflet.

Sincer să fiu, am văzut problemele adevărate din viața oamenilor. Am văzut cu adevărat ce înseamnă viața reală și cum e să nu ai ceva. E un sentiment plăcut să știu că prin munca mea sunt ajutați copii care nu își permit calculatoarele pentru educație.

Aspirații și Determinare

După ani de zile de studiu, muncă serioasă, voluntariate peste voluntariate, visul lui Alex, beneficiar al Programului SPVI  s-a conturat în realitate odată cu absolvirea Colegiului de Asistență Medicală.

Diploma sa e nou nouță și numai bună de înrămat. Acum, Alex al nostru este asistent medical pe ambulanță, pregătit pentru a salva vieți.

Sistemul sanitar câștigă un profesionist dedicat, pasionat și cel mai perseverent om dintre câți cunoaștem.

Pasiune

Gabi este nou la Centrul de Tranzit Francis, însă cumva a reușit deja să ne cucerească prin natura lui blândă și determinarea de fier. Visul lui este să devină frizer și zilnic face câte ceva în sensul ăsta, spre atingerea scopului său, chiar dacă asta înseamnă că tinerii din centru primesc tunsori complimentare!

Responsabilitate Socială

Tinerii noștri ne învață lecții importante despre comunitate, sănătate și dăruință! Ne putem baza pe gașca noastră de la Centrul de Tranzit Francisc pentru a se implica în soluționări rapide la probleme de importanță publică, iar caravanele mobile pentru donare sanguină sunt vizitate adesea de ei. La campania organizată de Asistența Social Popești Leordeni, Centrul de Transfuzie Sanguină București și FARA, tinerii noștri au fost printre primii înscriși pentru donare.

Valorificarea Relațiilor

Fie că au crescut alături de noi pentru o perioadă scurtă, sau din fragedă pruncie, toți tinerii noștri sunt parte importantă din Familia FARA și au un loc asigurat în inimile noastre.

Acesta este punctul în care tristețea de a îi vedea plecând se împletește cu bucuria, mândria și recunoștința pentru ca am avut ocazia să îi cunoaștem și să lucrăm alături de fiecare dintre ei.

Din fericire, Duminicile la FARA se petrec în familie, iar tinerii noștri independenți, ne vizitează des, păstrând relațiile formate atât cu personalul cât și cu restul tinerilor.

Crearea unei Rețele de Suport

Traseul Cacica-Suceava a fost panta de lansare a activităților tinerilor noștri din cele 2 centre din cadrul Programului de Sprijin pentru Viață Independentă din țară. Destine similare ce s-au întâlnit pe drumul spre succes și independență, dar care știu că nu-i loc de grabă atunci când e vorba de a lega prietenii. Tinerii noștri învață să creeze relații de durată și să se înconjoare de oameni ce le împărtășesc valorile.

În Relație cu Societatea

Tinerii Centrul de Tranzit Francisc nu ratează ocazia de a pune o cărămidă la fundația viitorului lor. Aceștia sunt încurajați de a își exercita dreptul de a vota iar noi îi felicităm pentru că și-au asumat rolurile de cetățeni deplini ai Europei!

Capacitate de Autogospodărire

La Centru de Tranzit Francis ne axăm pe deprinderile ce susțin un trai independent. Acțiunile de autogospodărire sunt ținta multor activități desfășurate cu tinerii. De la întreținerea camerelor personale și a spațiilor comune, la grădinărit și gătit, tinerii noștri sunt instruiți de către personalul nostru și încurajați să ia atitudine pentru a își crea mediul ideal.

Parteneri

Ateliere fără Frontiere

Asociația Concordia și Concordia Academia

Clinica Socială de Stomatologie

Clinica Medicala  Polimed

AJOFM

DAS Popești Leordeni

Protoierie Ilfov Sud

Fii partener FARA

Voluntariat

Eforturile echipei sunt complementate de dăruirea și implicarea unui număr de 10 voluntari permanenți care reprezintă persoane resursă și modele de viață pentru tinerii din program. Acești oameni s-au alăturat cauzei Fundației FARA și împreună contribuim la construirea unui viitor cu speranțe și oportunități pentru tinerii care au avut o copilărie marcată de lipsuri și traume.

Citește mai multe despre programul de Sprijin pentru Viață Independentă