×

Fundația FARA a fost fondată în anul 1991 în scopul transformării vieților copiilor abandonați în instituțiile de stat din Romania, care suferă de abuz și neglijare.

Fara înseamnă “fără” iar Fundația FARA a fost creată pentru a oferi o familie celor fără.

Reportajele copleșitoare apărute în televiziunea britanică, după căderea lui Ceaușescu, au determinat-o pe Jane Nicholson să ia inițiativă, pornind împreună cu un grup de voluntari din UK spre Romania, aducând cu ei suport de urgență pentru copiii abandonați în instituțiile de stat. Aici, Jane, a pus la dispoziția copiilor și adulților traumatizați, toate cunoștințele sale de asistență medicală. Astfel, Jane a fost martoră la toate acele condiții insalubre și inumane la care acei copii fuseseră supuși, și, împreună cu Martine Faure-Alderson, care a fost implicată în primii ani de activitate caritabilă, au înființat Fundația FARA. Din acel moment, Jane și-a dedicat viața unui singur scop, acela de a găsi o alternativă la instituțiile de stat, care să ofere beneficiarilor săi șansa de a spera la un viitor bun.

La început, Jane ocupa și poziția de președinte al administratorilor Sue Ryder, o organizație dedicată îngrijirii și sănătății în scop caritabil, astfel lucrând pe două fronturi, și în Romania alături de FARA dar și în UK și alte țări. Experiențele acumulate în Europa de Est și Centrală, aveau să se dovedească a fi de neprețuit în dezvoltarea Fundației FARA.

În 1997, prima Casă de tip Familial din cadrul Fundației FARA, a fost construită și deschisă, Sf. Nicolae din Suceava, unde copiii au avut șansa de a crește și de a se dezvolta într-un cadru familial, pentru prima oară în viețile lor, și unde au avut șansa să se vindece de traumele trecutului. Multe alte proiecte i-au luat urma Casei Sf. Nicolae, țintind să suplinească nevoile copiilor cu dizabilități, ale familiilor ce trăiau în sărăcie cumplită și a tinerilor adulți ce părăseau instituțiile de stat, riscând să ajungă pe străzi, fără adăpost.

Jane are multe povești de spus, toate despre copii și tineri adulți, ajutați de iubirea și susținerea pe care le-au dobândit în FARA. Flori a fost salvat dintr-o instituție de stat unde a suferit abuzuri cumplite, bătut și închis într-un dulap, aproape că și-a pierdut vederea, acum se roagă: “Îți mulțumesc Doamne pentru că iubirea e mai puternică decât ura și îți mulțumesc că mi-ai luminat viața“.

Fundația FARA tinde spre cei mai săraci, vulnerabili și excluși tineri și copii din Romania. Misiunea noastră este aceea de a construi familii și comunități, demne de sprijin și iubire. Răzbim în a crea o societate ce servește binele comun, bazată în valori creștine dar are își deschide brațele și inimile oamenilor de orice credință și celor fără.

Jane face parte din Ordinul Carmelitelor din cadrul Bisericii Catolice, iar credința sa izvorăște din învățăturile Sfintei Tereza de Avila, cea care a și fondat Ordinul în secolul al 16lea, în Spania. Sf. Tereza a scris: “Importanta nu e grandoare muncii noastre ci iubirea cu care o înfăptuim.”

Inspirația și viziunea lui Jane, sunt în continuare temeliile Fundației FARA. Ea continuă să viziteze Romania frecvent și să ne împărtășească viziunile sale pentru Fundație, în calitate de Președintă FARA.

Jane pictează icoane și poartă rolul de Capelan în închisorile pe care le frecventează în scopul consilierii spirituale ale deținuților, iar în anul 2013 i-a fost înmânat premiul MBE pentru munca sa în scopuri umanitare în Romania.

Accesați Istoricul FARA în imagini, sau descărcați varianta PDF aici

În ciuda aderării la UE în 2007, România rămâne una dintre cele mai sărace ţări din Europa; aceasta face ca rolul FARA să fie astăzi şi mai vital. Cu ajutorul tău am dori să ne extindem serviciile oferite, pentru a veni în ajutorul mai multor copii şi tineri vulnerabili.

Aici găsești toate metodele prin care ne poți sprijini în ceea ce facem. Contribuția ta este cel mai ușor și mai eficient mod de a investi în comunitate.

Pentru detalii: Papa Alexandra,
Asistent manager Fundația FARA
alexpapa@faracharity.ro

TOP
Translate