×

Fundația FARA a fost fondată în anul 1991 în scopul transformării vieților copiilor abandonați în instituțiile de stat din România care suferă de abuz și neglijare. 

Fara înseamnă “fără” iar Fundația FARA a fost creată pentru a oferi o familie celor fără.

În cei aproape 30 de ani de existență, FARA și-a adaptat continuu serviciile la realitățile sociale, scopul ramând același: de a transforma viețile copiilor și tinerilor vulnerabili și marginalizați din România, prin susținerea celor mai sărace familii.

Istoricul Fundației FARA
1989

25 Decembrie: Căderea Regimului Comunist în Romania

După 40  de ani de comunism brutal, țara este înghițită de haos iar oamenii ajung să  trăiască în sărăcie cumplită. Presa britanică preia poveștile cutremurătoare  ale copiilor abandonați în condițiile inumane ale instituțiilor de stat. Jane, la  acea vrme membră a consiliului Sue Ryder, cu experiență și cunoștințe în  asistență medicală, simte nevoia să acționeze pentru acești copii.

 

 

1991

Jane și Martine Faure-Alderson au lansat un apel petru a îi ajuta pe copiii notoriilor instituții din Romania

Primul convoi, dintre multe altele,  părăsește Anglia spre România. Jane conduce echipe de voluntari care  lucrează în nord-estul țării cu câte trei instituții de stat, pentru a furniza grijă  medicală și educație. 

În toamna acelui an, se pun bazele Fundației FARA, cu scopul de a atenua  suferința copiilor abandonați în instituțiile de îngrijire a copilului din  România. 

 

1992

August:

Cum cererile serviciilor FARA depășesc cu mult resursele  disponibile, primul magazin de caritate se deschide la Fulham, Londra.

 

 

1992-1994

În timp ce se planifică și se construiește o casă de copii condusă de FARA în  nord-estul României, voluntarii FARA lucrează în instituțiile existente  pentru a ajuta la îmbunătățirea standardelor de îngrijire pentru copiii  traumatizați.

 

 

1997

După ce s-au strâns fonduri suficiente, locuința Sf. Nicolae din Suceava își  deschide ușile copiilor din instituții, îngrijind până la 16 copii vulnerabili și  traumatizați.

 

 

1998

A doua Casă de tip familial pentru copii, își deschide portile în București, Sf.  Gabriel.

 

 

1999

Serviciile FARA Charity din București și Suceava încep să ofere asistență  maternă pentru bebeluși și copii, specializându-se pe cei respinși de familiile  lor din cauza dizabilităților. În București este înființată o grădiniță FARA  pentru a ajuta integrarea copiilor în comunitatea locală. 

 

 

2003

HRH Prince of Wales, Patronul Regal al Fundației FARA pune piatra de  temelie pentru o fermă ecologică și un centru de pregătire pentru tinerii  vulnerabili din Suceava.

 

 

2004

După ce a filmat Cold Mountain în România și a întâlnit copiii FARA cu  Jane, Nicole Kidman este de acord să devină unul dintr patronii FARA.

 

 

2006

FARA începe un program de educație pentru copiii romi excluși social din  nordul rural. Acest proiect pilot continuă până în prezent sub denumirea de  combaterea sărăciei prin educație.

 

 

2007

Pentru a răspunde nevoilor copiilor cu dizabilități din familii, Fundația  deschide Centrul Samuel din București, un centru de învățare și terapie de  specialitate.

 

 

 

2009

Centrul de recuperare Sf. Rafael se deschide în București pentru a răspunde  nevoilor tinerilor adulți cu dizabilități din instituțiile statului. 

 

2010

Un al doilea centru de terapie se deschide în nord-est, Sf. Tereza

 

2011

Fundația FARA sărbătorește 20 de ani, cu concerte la Londra și România,  (unde UB40 cântă într-o sala plină la capacitate) și o petrecere în grădină la  Ambasada Marii Britanii din București. 

FARA preia un Centru de tranzit din Satu Mare, în scopul prevenirii  persoanelor fără adăpost prin îndrumarea abilităților de viață și sprijin  pentru viața independentă pentru adulți tineri. 

 

2012

Casele Sfânta Maria și Sfântul Iosif sunt deschise, oferind sprijin și îngrijire  pentru adulții cu dizabilități de învățare să trăiască o viață împlinită în cadrul  unei comunități.

 

2013

În noiembrie, Jane Nicholson este distinsă cu un MBE pentru activitatea sa  umanitară din România.

 

 

2014

Ca răspuns la cerere, Fundația FARA deschide un nou centru de terapie în  Suceava. Centrul Emmanuel oferă terapie pentru copiii cu dizabilități,  specializându-se pe copiii aflați în spectrul autismului.

 

2016

Fundația FARA marchează a 25-a aniversare cu sărbători la Clarence House  din Londra și București. A fost identificată o necesitate în București pentru  prevenirea lipsei de adăpost la tineri, așadar se deschide Centrul de tranzit de  tip Foyer Sf. Francisc. Casa Elisabeta, casă pentru tineri cu dizabilități, se  deschide în satul Cacica din județul Suceava. 

 

2017

Martie: Ca parte a unei vizite regale oficiale în România, HRH Prințul de  Wales vizitează programele FARA Charity la București. 

La Suceva se deschide al treilea Centru de tranzit de tip Foyer, Sf. Mihail.

 

Octombrie: Moare prințesa Marina Sturdza, de multă vreme, patronă  dedicată a Fundației FARA și prietenă personală a Președintei FARA Jane  Nicholson. Prințesa Marina a fost prezentă la toate evenimentele cheie de la  fondarea FARA acum 26 de ani, vorbind cu multă compasiune despre FARA  și promovând activitatea carității și căutând sprijin. 

 

 

2018

Mai: Fundația FARA participă la sărbătorile de împlinire a aniversării a 70  de ani de la Prince of Wales la Palatul Buckingham. Evenimentul a sărbătorit  realizările patronatelor HRH, filialele militare și organizațiile de caritate pe  care le susține. 

Decembrie: Se deschide noul Centru de Recuperare FARA Rafael în Popești  Leordeni, județul Ilfov, la marginea Bucureștiului - primul de acest fel din  județ. Asigurarea mai multor copii cu terapie vitală.

 

PRESENT
TOP
Translate