ARCA

În cadrul proiectului ARCA  serbăm cu drag Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilități, iar prin talentul, dăruirea și pasiunea persoanelor cu dizabilități azi lansam albumul artistic realizat în totalitate de către aceștia ca activitate din cadrul proiectului.

Răsfoieste Albumul

ASISTENȚA persoanelor cu dizabilități este prioritate pentru Fundația FARA, dar mult mai importantă este asistența individualizată și specifică nevoilor fiecărui individ. Prin proiectul ARCA, finanțat de Consiliul Județean Suceava și în colaborare cu Primăria Vadu Moldovei și Primăria Cacica au fost identificate 60 de persoane adulte cu dizabilități, aflate în grija familiei, dar care din cauza lipsei serviciilor în comunitate riscă izolare, instituționalizare și chiar avansarea bolii. Asistența din cadrul proiectului a fost atât de ordin material, cât și social, emoțional și comunitar – reunind autorități locale, persoane din comunitate și voluntari. Pentru cei mai mulți asistența a fost direct la domiciliu, s-au identificat nevoi, s-au făcut recomandări, s-au stabilit priorități și s-au stabilit noi obiective împreună pentru o îngrijire mai bună. Prin acest proiect au fost vizitate și asistate persoane cu grave afecțiuni, cu dizabilitate fizică, dizabilitate intelectuală, dizabilitate somatică sau asociată. Accentul a fost pus pe abilitatea fiecăruia și chiar pe hobby-urile fiecăruia. Așadar pentru că iubesc muzica au fost conectați la internet, pentru că le plac arta sau activitățile creative au fost implicați în activități de pictură, pentru că iubesc să gătească au fost conectați la internet pentru a-și lărgi gama de rețete.

REZILIENȚA emoțională sau ”Puterea de a te ridica” a fost un punct atins al activităților propuse în acest proiect. Ateliere de socializare, de implicare în jocuri de echipă, de comunicare, de cunoaștere și de liberă socializare, de prieteniile care s-au legat au făcut să crească puterea din fiecare, de a merge mai departe, mai ales pentru că nu se mai simte singur. Echipa proiectului a fost alături și de membrii familiei persoanelor cu dizabilități pentru a-i consilia și a-i ajuta să schimbe perspectiva îngrijirii persoanelor cu dizabilități și să se simtă sprijiniți de comunitate.

COMUNITATEA a fost cea care a creat cadrul acțiunilor proiectului, acțiunilor de reducere a izolării persoanelor cu dizabilități. Comunitatea reprezentantă prin asistenții sociali/lucrători sociali din cadrul primăriilor și Fundației FARA care au consiliat mult persoanele cu dizabilități și familiile acestora pentru a fi deschise acțiunilor comune. Rezultatul cel mai de preț a fost crearea comunității persoanelor cu dizabilități- creându-se atât o comunitate on-line printr-un grup de whatsapp, cât și fizic prin repetatele activități recreative organizate la sediul Fundației FARA din Vadu Moldovei, dar și la persoane la domiciu, în comunitate. ”Unde sunt mulți puterea crește!”

APARTENȚA. ”Apartenența este dorința înnăscută a oamenilor de a face parte din ceva mai amplu decât propria persoană. Apartenența adevărată există doar când ne arătăm lumii așa cum suntem, autentici și imperfecți.” (Dr. Brene Brown). 30 de persoane cu dizabilități și-au deschis sufletul, au avut curajul de a încerca lucruri noi, de a povesti despre ei și să își folosească abilitățile creative, digitale, de tehnoredactare, de scriere creativă pentru a se arăta lumii așa cum sunt: cu vise, speranțe și simpli.  Toate acestea au fost surprinse în broșura proiectului: ”Comunitate &Apartenență pentru persoanele cu dizAbilități”