Dărâmăm stigma traiului cu dizabilități

Proiectul a demarat doar de o săptămână, dar deja se culeg roadele: stare de bine, rețea comunitara de sprijin, rețea de voluntari în comunitate, planuri de un viitor împreună.

În zonele rurale unde gospodăriile sunt rarefiate adulții cu dizabilități  sunt izolați și nu sunt antrenați în activități comune. Pe de o parte, aceste oportunități nu există în comunitate, iar pe de altă parte lipsește curajul persoanelor care îi îngrijesc de a ieși cu ei în comunitate din teama de a fi stigmatizați. Din cauza unei vieți pasive, lipsită de interacțiune socială și de sens al vieții, starea psihică a adulților cu dizabilități se deteriorează, familiile fiind neputincioase în fața provocărilor care cresc și ca intensitate, dar și ca profunzime și astfel, intră într-un cerc vicios din care nu pot ieși fără sprijin specializat.

 

Problemele principale cărora le răspunde proiectul propus de Fundația FARA sunt:

– izolarea persoanelor adulte cu dizabilități

– insuficiența serviciilor comunitare integrate destinate protecției și respectării drepturilor persoanelor adulte cu dizabilități

– izolarea/lipsa relațiilor familiilor persoanelor cu dizabilități

– lipsa oportunităților de implicare comunitară și a activităților ocupaționale

– consecințele diagnosticului la nivelul abilităților personale pe fondul lipsei de pregătire a celor care le asigură nevoile de zi cu zi

– neimplicarea persoanelor cu dizabilități în luarea deciziilor ce privesc direct viața lor

Astfel, adulții îngrijiți de Fundația FARA s-au oferit voluntari în acest proiect pentru a construi o rețea de sprijin și de speranță în comunitatea care pe ei i-a integrat atât de bine, încă din anul 2014. Și-au exprimat bucuria de a le oferi un pachet de produse alimentare și de igienă și de a-i invita la activități comune.

 

Surpriza noastră a fost când încă de la prima vizită au fost părinți care s-au oferit voluntari.

 

Proiectul a demarat doar de o săptămână, dar deja se culeg roadele: stare de bine, rețea comunitara de sprijin, rețea de voluntari în comunitate, planuri de un viitor împreună.

 

Mulțumim Primăriei  Vadu Moldovei pentru promptitudine, sprijin și suport.

Mulțumim Consiliu Județean Suceava.