DARE pentru o viață independentă

Asociația Pro ACT Suport, în parteneriat cu Fundația FARA, Fundația de Abilitare Speranța și International Organization for Democracy and Human Rights Norvegia, a primit o finanțare de 149.996 Euro prin Programul Active Citizens Fund România pentru implementarea proiectului “DARE: Dezvoltare, Abilităţi, Rezilienţă şi Echitate pentru o viață independentă a persoanelor cu dizabilități“. Proiectul este implementat în perioada 1 martie 2022 – 31 august 2023. Valoarea totală a proiectului este de 196,606 Euro.

Proiectul DARE abordează carența în continuumul de servicii pentru persoanele cu dizabilități, adresate atât persoanelor cu dizabilități din sistemul rezidențial, cât și a celor care sunt în risc de (re)instituționalizare. Fie că sunt persoane cu dizabilități care au trecut prin experiența instituționalizării și care decid să își construiască destinul în comunitate, fie că sunt persoane cu dizabilități care trăiesc în comunitate, ambele categorii au nevoie de sprijin individualizat și adaptat nevoilor lor, pentru dezvoltarea autonomiei și a capacității de a își construi cu responsabilitate o viață în comunitate unde își plătesc chiria, utilitățile, întrețin locuința, gătesc, își dezvoltă o rețea socială de suport și își organizează viața și programul în mod independent.

 

Scopul proiectului este de a dezvolta activități de advocacy prin coordonarea resurselor, valorificarea experienței organizațiilor neguvernamentale, ale profesioniștilor, dar și experiența de viață a persoanelor cu dizabilități în vederea incluziunii sociale, susținerii vieții independente în comunitate, și creșterea capacității și a gradului de participare în luarea deciziilor care le afectează viața.

Proiectul DARE se aliniază cu obiectivele proiectului de Strategie Națională 2021-2027 privind drepturile persoanelor cu dizabilități si are două direcții:

 

  1. Flexibilizarea standardelor de reglementare a funcționării serviciilor sociale de tip Locuință Protejată (LP) și Centru pentru Viață Independentă (CPVI) conform Anexelor nr. 1 și 2 ale „Ordinului MMPS nr.82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități”;

 

  1. Introducerea unui nou serviciu – Serviciul de Trai Independent Supervizat (STIS) în urma pilotării pe o perioadă de 12 luni și adăugarea etapei de viață independentă supervizată pentru creșterea rezilienței și a incluziunii sociale și reducerea inechităților. STIS este gândit ca o formă de sprijin asigurată persoanelor cu dizabilități care au avut experiența vieții în sistemul rezidențial, marcată de rigorile și limitele instituției. Avantajul STIS este ca oferă o plasă de siguranța persoanelor cu dizabilități în căutarea autonomiei și a unei vieți împlinite în

 

Principalele activități ale proiectului constau în completarea unei diagnoze sociale cu privire la problematica persoanelor cu dizabilități și a unei analize comparative a legislației, revizuirea standardelor LP și CPVI, pilotarea STIS și elaborarea unei propuneri de standarde pentru acesta, organizarea de consultări publice, desfășurarea unei întâlniri bilaterale cu participarea partenerului Norvegian, și organizarea unui curs de instruire pe teme de advocacy și leadership pentru valorificarea sinergică a experienței profesioniștilor din domeniu, a persoanelor cu dizabilități și a factorilor de decizie. Experiența de lucru în cadrul proiectului DARE se va concretiza în cadrul unui document de politică publică care să susțină modificările propuse prin acest proiect, asigurând astfel, un continuum al sprijinului la care are acces adultul cu dizabilități.

 

„Adulții cu dizabilități trăiesc în instituții rezidențiale mari, privați de o serie de drepturi, iar nesiguranța îi pune în imposibilitatea de a lua decizii pentru sine. Serviciile alternative nu permit experimentarea traiului independent. De aceea noi propunem un serviciu de sprijin care să îi susțină, pentru o perioadă determinată, pentru a experimenta într-un mod autentic traiul autonom pentru cei cu trecut instituțional, ca tranziție de la statutul de beneficiar de servicii rezidențiale, la cel de persoană independentă.“ – spune Cerasela Nicoleta Predescu, Manager General Asociația Pro ACT Suport.

 

Proiectul DARE va avea, începând cu data de 15 Aprilie 2022, o pagina dedicată pe Facebook pentru a comunica constant atât evoluția și progresul, cât și pentru a păstra legătura cu persoanele cu dizabilități, societatea civilă și instituțiile interesate.

 

Vă mulțumim pentru interes și rămânem deschiși pentru detalii.

 

 

Contact media

Alexandra Papa

Manager Comunicare

Fundația FARA, Proiect DARE

Tel: + 40 784171279

Email: alexpapa@faracharity.ro

Proiect derulat de Asociația Pro ACT Suport, în parteneriat cu Fundația FARA, Fundația de Abilitare Speranța și International Organization for Democracy and Human Rights Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a dezvolta activități de advocacy prin coordonarea resurselor, valorificarea experienței organizațiilor neguvernamentale, ale profesioniștilor, dar și experiența de viață a persoanelor cu dizabilități în vederea incluziunii sociale, susținerii vieții independente în comunitate, și creșterea capacității și a gradului de participare în luarea deciziilor care le afectează viața.