Zero Toleranță față de Abuz

Conferința "Zero Toleranță față de Abuz, Exploatare, Violență și Tratamente Umilitoare în familie, la școală și în comunitate" a adus în prim plan realitatea copiilor și adolescenților pentru a a fi dezbătută cu rigoare de experți și profesioniști din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova și România.

Pe 8 iunie s-a desfășurat conferința cu tema “Zero Toleranță față de Abuz, Exploatare, Violență și Tratamente Umilitoare în familie, la școală și în comunitate” organizată de Fundația FARA cu sprijin financiar din partea Ambasadei Franței, a Institutului Francez în România și a FARA Charity UK.

Conferința face parte din proiectul SafetyNet: Formare, Networking și Bune Practici pentru siguranța, securitatea și calitatea serviciilor pentru copii, proiect implementat în perioada august 2022- iunie 2023 de Fundația FARA cu finanțarea și sprijinul Ambasadei Franței și al Institutului Francez din România.

Evenimentul a reunit 40 experți și profesioniști din România, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova și 26 copii și adolescenți din familii și reprezentanți ai ONG-urilor din România.

În panelul intitulat “Siguranța mea este viitorul meu!”, copiii și adolescenții au avut ocazia să împărtășească experiențele lor personale sau ale prietenilor și colegilor lor cu privire la abuzul, exploatarea, violența și tratamentele umilitoare la școală și în comunitate.

În panelul intitulat “Realitățile copiilor și practica adulților” specialiștii din domeniul protecției copiilor au discutat despre modalitățile de recunoaștere a situațiilor în care copiii devin victime tăcute și au abordat subiectul îmbunătățirii răspunsului și intervenției individualizate pentru a asigura siguranța copiilor.

Copiii și adolescenții au participat la sesiunea specială “Zero Toleranță Bullying” în care au dezbătut mesajele transmise prin desenele primite de la 290 de copii și adolescenți în cadrul concursului cu același nume, desfășurat în luna mai 2023. Aceștia au ales cele mai inspirate și puternice 25 mesaje care au fost premiate cu generozitate de DACRIS și Fundația FARA.

Am analizat mult desenele copiilor. Fiecare copil transmite un mesaj care doare. Mi-aș dori să cred că cel puțin copiii participanți nu au redat starea lor interioară.- a declarat Ludmila Bodiu, Coordonator activități educaționale La Strada, Republica Moldova

Fundația FARA mulțumește tuturor participanților, experți, copii, tineri și invitați  pentru contribuția lor valoroasă în cadrul dezbaterilor conferinței. Mulțumiri speciale pentru implicare și susținere: Magali Vuillaume, Atașat de cooperare instituțională în cadrul Ambasadei Franței în România, Roxana Girip, Director Executiv Fundația FARA, Adina Codreș, Consilier Superior Serviciul Politici, Strategii și Comunicare Internațională, Direcția Generală de Protecția Drepturilor Copilului, Corina Popa, Specialist Ethics and ComplianceTerre des hommes, Regional Office, Budapesta, Cristian China- Birta, Antreprenor (Kooperativa 2.0), consultant, blogger, autor, Ecaterina Croitor, Director Program Prevenirea și Combaterea Sărăciei prin Educație, Fundația FARA, Florina Balint, Consultant independent Safeguarding & Emergency Response, Ludmila Bodiu, Coordonator activități educaționale La Strada, Republica Moldova, Radu Neuman, Responsabil Protecția Copilului, Organizația Umanitară Concordia.

În luna iunie, Institutul Francez din București va găzdui o expoziție specială dedicată luptei împotriva bullying-ului. Expoziția va prezenta cele 25 de desene câștigătoare ale concursului “Zero Toleranță față de Bullying la Școală, în Familie și în Comunitate”. Această expoziție oferă o platformă pentru a evidenția talentul artistic al copiilor și tinerilor, în timp ce transmite un mesaj puternic împotriva bullying-ului și promovează importanța unei atitudini pozitive și a relațiilor sănătoase în școli, familii și comunități.

Prin intermediul artei și creativității, copiii și adolescenții au adus o contribuție valoroasă în transmiterea celor mai puternice mesaje împotriva bullying-ului și în promovarea unui mediu mai sigur și mai empatic în familie, școală și comunitate. Pentru noi Zero toleranța față de bullying este un angajament ferm, nu doar un subiect de discuție. – a declarat Roxana Girip, Director Executiv Fundația FARA.

Invităm pe toți cei interesați să vadă lucrările premiate, să viziteze expoziție virtuală pe siteul Fundației FARA www.faracharity.ro și pe https://www.facebook.com/SafetyNET2022.