×

Casa de tip familial pentru copii – descrierea programului

15 mai 2018/Fundatia FARA

FARA administrează o casă tip familial pentru copii cu vârste cuprinse între 6 şi 21 de ani, Casa Sf. Nicolae în Suceava . Avem 12 copii la Sf. Nicolae iar majoritatea copiilor au fost preluaţi de FARA prin intermediul sistemului de servicii sociale din România, după ce au fost abandonaţi de părinţi care fie nu pot, fie nu doresc să aibă grijă de ei. Câţiva provin din instituţii de stat. Mulți au fost neglijaţi şi copleşiţi de lipsuri, iar de cele mai multe ori au probleme psihologice şi comportamentale legate de abuzul mental şi fizic pe care l-au suferit în trecut. Grija şi dragostea necondiţionată, sprijinul individual dar şi asistenţa medicala (inclusiv spirituală şi psihologică) şi educaţia formează o parte integrantă a programelor de asistenţă derulate de FARA.

Copiii noştri cresc în casa de tip familial până la terminarea studiilor. Prin programe de tip „moving on” (în care învaţă să facă tranziţia la o viaţă autonomă), le oferim pregătire şi training pentru un viitor în care să poată trăi în mod independent şi îi ajutăm să facă acest pas care, de multe ori, este unul foarte dificil pentru ei. Continuăm să îi monitorizăm chiar şi după ce au părăsit programele noastre, şi, pentru că FARA este familia lor, tinerii păstrează contactul cu casa, personalul şi „fraţii şi surorile” lor. Prin casele noastre de tip familial oferim acestor 25 de copii siguranţă, grijă necondiţionată şi sprijin constant, într-o familie iubitoare, de care altfel nu ar avea parte.

Generozitatea ta poate face o mare diferență în viața copiilor din Casa de tip Familial Sf. Nicolae.

Susține aceste programe printr-o donație!

Casa de tip familial Sf. Nicolae din Suceava şi-a deschis porţile în anul 1997, fiind primul nostru proiect de acest tip. Un proiect reuşit, în care am pus suflet şi multă dăruire şi care are continuitate şi în prezent, iar măsura reuşitei este dată de poveştile de succes ale copiilor care au crescut aici.

În momentul de faţă, casa găzduieşte un număr de 13 copii/tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 21 de ani, orfani sau abandonaţi, care au fost preluaţi de FARA prin intermediul sistemului de protecţie socială de stat. Construcţia, amenajată într-o singură clădire, cuprinde 12 locuri, sala de studiu, spaţii pentru primire şi joacă, sala de consiliu, sala de mese, bucătărie, depozit de alimente şi anexe.

Obiectiv general
Obiectivul principal al proiectului este acela de a asigura beneficiarilor noştri un mediu cât mai apropiat de cel familial, astfel încât ei participă în mod direct la activitatile desfăşurate în Casă, menite a-i pregati pentru o viata independenta, in functie de vârsta şi de gradul de maturitate al fiecăruia. Fiecare copil este încurajat şi sprijinit să participe la activităţile organizate în cadrul centrului: activităţi de autogospodărire, activităţi culturale (serbări, spectacole, vizite la muzee, excursii, expoziţii, ateliere de creaţie/fantezie, participare la slujbe religioase).

Serviciile sociale specializate acordate în Casa Sf. Nicolae asigură creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor atât din punct de vedere fizic cât si psihic şi social. Prin re-construirea şi consolidarea legăturii cu familia naturală sau extinsă, în funcţie de situaţia fiecărui copil, acesta nu se mai consideră un copil abandonat, al nimănui, ci dobândeşte sentimentul apartenenţei la familia naturală.

Prin personalul de specialitate le asigurăm tot sprijinul de care au nevoie pentru pregătirea temelor, în vederea accederii la şcoli potrivite nivelului intelectual al fiecăruia. Legătura cu şcoala este menţinută permanent, existând o colaborare strânsă între conducerea şcolii şi profesori pe de o parte, şi echipa noastră, pe de altă parte.

Casa e tip familial Sf. Nicolae se doreşte a fi un mediu propice pentru creşterea şi dezvoltarea personală a copiilor lipsiţi, temporar sau definitiv, de căldura unei familii, iar prin programul nostru de asistenţă integrată dorim şi putem să le marcăm într-un mod fericit existenţa.

Puteți deveni un prieten al Casei Sf. Nicolae prin organizarea unui eveniment de strândegere de fonduri în beneficiul copiilor de aici, sau sa deveniți sponsorul unuia dintre copii și astfel să îi fiți alături când face câte un pas spre o viață împlinită de adult. Despre programul de sponsorizare, vă putem oferi detalii dacă ne scrieți la adresa office@faracharity.ro sau la datele de contact de mai jos.

Colaboratori

D.G.A.S.P.C Suceava
Colegiul „Dimitrie Cantemir”
Clubul Sportiv Municipal
Școala Gimnazială nr 1
Centrul de incluziune
Oragnizația Națională Cercetașii României
Biblioteca Judeţeană” I.C Sbierea” Suceava
Echipa de specialişti

3 educatori
1 psiholog
1 asistent social
1 medic

Date de contact

Suceava
e-mail: sfnicolae@faracharity.ro

Tel./fax: 0230522198
Persoană de contact : Carmen Netedu

TOP
Translate